Czy jest wśród Nas osoba,
która po zjedzeniu sporej ilości bananów czy winogron czuła mocny
ból brzucha? Jeśli tak, warto przedstawić Wam termin nadwrażliwości jelita grubego.
To nie jest poważna dolegliwość, ale
często nie zdajemy sobie sprawy, że problemy jelitowe mogą
się wiązać właśnie z ich nadwrażliwością.
Zespół nadwrażliwości
jelita grubego jest zaburzeniem czynnościowym jelit, to znaczy, że
nie ma konkretnego zdefiniowania problemów jelitowych. Jakie są objawy nadwrażliwości jelita? Do głównych objawów należą: bóle brzucha, wzdęcia, zaburzenia oddawania stolca, nudności, wymioty, czasem może pojawić się uczucie pełności po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości posiłku.
Etiopatogeneza również nie jest do końca poznana. Przypuszczalnie przyczyną są zwykle zaburzenia psychiczne takie jak depresje, stany lękowe, nadmierny stres. Stan emocjonalny ma bardzo duży wpływ na czynność ruchową jelit.
Etiopatogeneza również nie jest do końca poznana. Przypuszczalnie przyczyną są zwykle zaburzenia psychiczne takie jak depresje, stany lękowe, nadmierny stres. Stan emocjonalny ma bardzo duży wpływ na czynność ruchową jelit.
Przy zespole nadwrażliwości
jelita grubego przy układaniu jadłospisu bądź też wyeliminowaniu
określonych produktów z diety punktem wyjścia jest wywiad
żywieniowy z ostatnich 24 godzin. Dlaczego? Zależnie od objawów dietę
ustala się indywidualnie dla każdego pacjenta. Czasem jeden produkt
u innych nie stanowi źródła niedogodności jelitowych, natomiast u
innej osoby będzie stanowił problem.
Warto jednak zwrócić uwagę
na kilka produktów, które zazwyczaj u wszystkich cierpiących na
zespół nadwrażliwego jelita stanowią kłopot.
Należy ograniczyć produkty
węglowodanowe powodujące procesy fermentacyjne w jelitach.
Węglowodany wzmagające dolegliwości to fruktoza zawarta w owocach
oraz laktoza występująca w mleku. Nabiał w diecie można
uzupełniać jogurtami naturalnymi, kefirem czy mlekiem ukwaszonym.
Procesy fermentacyjne w
jelicie powoduje też sorbitol dodawany do takich produktów jak:
guma do żucia, galaretowate słodycze, produkty dietetyczne,
słodziki.
W zespole nadwrażliwości
jelita grubego duża ilość warzyw i owoców w diecie nie jest
dobrze tolerowana. Warto zwrócić uwagę czy po owocach takich jak
jabłko, gruszka, winogrona, śliwki, brzoskwinie dolegliwości nie
nasilają się. Dolegliwości nadwrażliwości jelit mogą też nasilać warzywa: cebulowe, kapustne
czy nasiona roślin strączkowych.
Niektóre frakcje błonnika
pokarmowego (pektyny, częściowo hemicelulozy, gumy czy śluzy
roślinne) będąc rozkładane w procesie fermentacji przez bakterie
kwasów beztlenowych w jelicie grubym do krótkołańcuchowych kwasów
tłuszczowych i gazów mogą powodować problemy takie jak
wzdęcia i bóle brzucha.
Jednak czasem przy dolegliwościach
jelitowych mogą pojawić się zaparcia. Dlatego odpowiednia podaż
błonnika wraz z dietą jest zalecana, gdyż błonnik przyspiesza
pasaż treści pokarmowej przez jelita. Oczywiście należy też
pamiętać o odpowiedniej ilości wody w diecie. Przy zaparciach
zaleca się co najmniej 1,5l wody dziennie. Unikać należy produktów
zapierających takich jak ryż, mąka ziemniaczana, czekolada, suche
pożywienie czy produkty zawierające garbniki (mocna herbata, napar
z jagód, kakao) oraz produkty ciężkostrawne.
Z drugiej jednak strony przy
uporczywych biegunkach należy ograniczyć cukry fermentacyjne w
diecie oraz tłuszcze. Natomiast produkty garbnikowe tutaj są jak
najbardziej wskazane.
Z dolegliwościami
jelitowymi można żyć, należy jednak obserwować swój organizm po
jakich produktach dolegliwości nadwrażliwości jelita grubego pojawiają się i sukcesywnie ograniczać się w ich jedzeniu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz