wtorek, 7 maja 2013

Chleb dla początkujących :)


Unoszący się w mieszkaniu zapach świeżego chleba - nie może być nic lepszego w leniwy poranek :)
Po raz pierwszy zdecydowałam się upiec chleb, dlatego wybrałam bardzo prosty przepis.

Potrzebne mi było:

  • 1 kg mąki ( może być mieszana np. 0,5 kg mąki typu 500 i 0,5 kg mąki typu 600)
  • 50 g drożdży, które rozpuściłam w 0,5 l ciepłej wody
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • dodatki np. siemię lniane, płatki owsiane, otręby owsiane
Z podanych ilości wychodzą dwa duże bochenki chleba. A o to jak po kroku przygotowywałam chleb:


  1. Odważyć 50 g drożdży i rozpuścić w 0,5 l ciepłej wody. 
  2. Do miski wsypać 1 kg mąki, dużą łyżkę soli i łyżkę cukru, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie po dokładnym rozpuszczeniu drożdży dodać je do mąki i wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. 
  3. Przygotować kolejne 0,5 l wody, dodać 3/4 przygotowanego płynu, dokładnie wymieszać ciasto i w zależności od potrzeby dodać pozostałą część.
  4. Ciasto pozostawić pod przykryciem na 20 minut. W tym czasie przygotować blaszki do wypieku. Wysmarować masłem/margaryną i posypać bułką tartę ( ułatwia wyciągnięcie chleba po wypieku)
  5. W ciągu 20 minut ciasto zwiększy swoją objętość. Po upływie tego czasu ugniatamy ciasto, żeby je odgazować. Używamy w tym celu łyżki, którą wcześniej zamoczyliśmy w wodzie.
  6. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek i wyrównujemy powierzchnię. Następnie pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 20 minut.
  7. Po 20 minutach powierzchnię chleba należy skropić wodą i za pomocą noża wykonać kilka nacięć, aby chleb nie pękał w czasie pieczenia. Na sam koniec możemy posypać powierzchnię płatkami owsianymi czy otrębami.
  8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Po wstawieniu zmniejszyć temperaturę do 230 i piec przez około 50-55 minut.
Smacznego :)







6 komentarzy:

Mazia0321 pisze...

Piekę taki sam chleb od dwóch m-cy i jest boski <3 Robi się go szybko i nie może się nie udać.Polecam gorąco!! :)

Anonimowy pisze...

Och ! Pamiętam moją radość kiedy pierwszy raz upiekłam chleb :D Teraz już prawie od roku nie kupuję w piekarni żadnego pieczywa. Ale później trudno jest kiedy jedziemy na urlop i nie mogę przygotować swojego, tylko muszę zadowolić się kupnym. Polecam zajrzeć http://nietylkokuchnia.blogspot.com/search/label/Pieczywo . to moje wypróbowane przepisy na chlebek, bułki i maślane bułeczki :)

Anonimowy pisze...

Naprawdę rewelacyjna strona.

Stop by my site - katalog stron

Anonimowy pisze...

Pozdrowienia dla prowadzących stronkę. Bardzo fajna
strona. Godna polecenia. Pozdrawiam!

Feel free to surf to my page - reklama

Anonimowy pisze...

Naprawdę rewelacyjna strona.

My blog; pozycjonowanie Lublin

Anonimowy pisze...

Strona jest dobra. Wszystko jest poukladane i latwo znalesc jest to czego się szuka.


my web-site: dodaj strone