Wszyscy wiemy choćby z reklam czym są probiotyki. Ale z doświadczenia wiem, że bardzo duży problem sprawia konsumentom odróżnienie probiotyków od prebiotyków. Dziś wszystko Wam wyjaśnię :)
Nazwa
probiotyki pochodzi od słowa greckiego "pro bios" znaczącego
"dla życia". Według WHO probiotyk zawiera żywe monokultury
bądź kultury mieszane mikroorganizmów działających korzystnie na organizm
gospodarza (zwierzęcy bądź ludzki), poprawiając charakterystykę mikroflory,
która w nim się znajduje. Probiotyki mają korzystne działanie na organizm
jednostki, która je konsumuje. Właściwości probiotyczne wykazuje kilkanaście
szczepów bakterii kwasu mlekowego, należących do rodzajów Lactobacillus i
Bifidobacterium, oraz drożdże Sacharomyces boulardii.Bakterie te
mogą być obecne same, bądź w połączeniu z innymi. Mogą być żywe (zjadane w
jogurcie) albo żywe liofilizowane (suszone na zimno, w stanie uśpienia).
Przewód pokarmowy zdrowego człowieka skolonizowany jest przez ogromną liczbę bakterii, jest to tak zwana mikroflora jelitowa. Jakość mikroflory jelitowej zależna jest od równowagi między "korzystnymi" a "niekorzystnymi" dla organizmu ludzkiego mikroogranizmami. Równowaga ta może zostać zachwiana przez antybiotykoterapię, radioterapię, chemioterapię, zakażenia wirusowe czy długotrwały stres. ważna też jest oczywiście prawidłowa dieta. Bakterie probiotyczne w wyniku kolonizacji w kosmkach jelitowych uniemożliwiają osiedlanie się w jelicie bakterii chorobotwórczych.
Przewód pokarmowy zdrowego człowieka skolonizowany jest przez ogromną liczbę bakterii, jest to tak zwana mikroflora jelitowa. Jakość mikroflory jelitowej zależna jest od równowagi między "korzystnymi" a "niekorzystnymi" dla organizmu ludzkiego mikroogranizmami. Równowaga ta może zostać zachwiana przez antybiotykoterapię, radioterapię, chemioterapię, zakażenia wirusowe czy długotrwały stres. ważna też jest oczywiście prawidłowa dieta. Bakterie probiotyczne w wyniku kolonizacji w kosmkach jelitowych uniemożliwiają osiedlanie się w jelicie bakterii chorobotwórczych.
Bakterie
probiotyczne posiadają zdolność do wytwarzania związków korzystnie wpływających
na pH panujące w przewodzie pokarmowym. Ponadto probiotyczne bakterie
przejawiają zdolność do rozkładania niektórych związków obecnych w żywności.
Sztandarowym przykładem jest tutaj cukier mleczny – laktoza, która ze względu
na deficyt specyficznego enzymu (laktazy) jest dla znacznej grupy osób źródłem
problemów trawiennych. Ponad to probiotyki ułatwiają w jelicie grubym
wchłanianie żelaza, fosforu, wapnia, wytwarzają witaminę B, biorą udział w
metabolizmie kwasów żółciowych, regulują wchłanianie cholesterolu z jelit
zapobiegając w ten sposób miażdżycy. To tylko główne zalety probiotyków a
dziś nie tylko o nich :)
Dziś też o
prebiotykach.
Prebiotyki są to składniki żywności
niepodlegające trawieniu, które stymulują wzrost i aktywność szczepów bakterii
w jelicie grubym powodując
korzystny wpływ na stan zdrowia ludzi. W odróżnieniu od probiotyków nie
zawierają one drobnoustrojów. Prebiotyki są oporne na działanie enzymów
trawiennych, ale są podatne na hydrolizę i fermentację w jelicie grubym.
Najbardziej
znanymi prebiotykami żywności są:
- poli- i oligosacharydy (inulina, fruktooligosacharydy)
- mannooligosacharydy
- laktuloza – polimer fruktozo-glukozowy powstający podczas przemian cukru mlecznego laktozy
Fruktooligosacharyd
został wyekstrahowany przez japońskich naukowców z roślin takich jak pomidor,
cebula, czosnek, banan, jęczmień i pszenica. Jak wykazały badania,
fruktooligosacharydy hamują rozwój bakterii gnilnych.
Inulina
natomiast występuje w m.in. w cykorii, karczochach. Inulina znalazła
zastosowanie jako zamiennik tłuszczu w dietach ubogoenergetycznych. Inulina
stymuluje rozwój probiotycznej flory jelitowej, zapobiega zaparciom, zmniejsza
stężenie cholesterolu we krwi, zwiększa wchłanianie wapnia.
Prebiotyki
są substratem fermentacyjnym dla probiotyków.
Można
połączyć w jednym produkcie probiotyk z prebiotykiem. Ich działanie wtedy zwane
jest działaniem synbiotycznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz