wtorek, 21 stycznia 2014

Grzyby lekiem?

Grzyby to ewidentnie nie był mój temat! Nie jestem zapalonym grzybiarzem, pieczarek zupełnie nie toleruję, a o grzybach Shiitake słyszałam jedynie na studiach.

Postanowiłam to zmienić, gdy usłyszałam slogan "Grzyby lekiem". Dziś zatem chciałabym Wam przedstawić grzyby Shiitake.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shiitake_mushrooms_2.jpg


Shiitake czyli Twardziak jadalny to grzyb z rodziny twardziszkowatych. Grzyby Shiitake mają charakterystyczny smak i zapach, podobny do czosnku, zaznaczam jednak, że są przy tym bardzo smaczne :)
Grzyby Shiitake rosną na martwych pniach drzew, ale niestety nie w Polsce. Shiitake pochodzą z Azji Wschodniej. Uprawia się je w Chinach, Japonii i na Półwyspie Indochińskim. Napisałam, że uprawia się je, bo naturalne występowanie tych grzybów jest bardzo małe. Większość grzybów pochodzi z upraw szklarnianych.

http://www.freegreatpicture.com/mushroom-fungus/and-shiitake-mushrooms-2018

Skąd stwierdzenie, że grzyby te mają prozdrowotne właściwości
Zacznę od tego, że w grzybach Shiitake występuje bardzo korzystny kompleks aminokwasów, są doskonałym źródłem białka. Standardowo też jest w nich spora porcja witamin i składników mineralnych (m.in. potas, cynk, żelazo, witamina D, witaminy z grupy B). Ale to nie sprawia jeszcze, że są często nazywane "antidotum", dokładniej antidotum przeciwnowotworowym.

Dzięki zawartości sporej ilości selenu (doskonały przeciwutleniacz) oraz eritadeniny, w naszym organizmie następuje pobudzenie układu immunologicznego do zwalczania komórek nowotworowych oraz co ważne do hamowania rozrostu nowych komórek nowotworowych. Czynnikiem aktywnym jest też aminokwas zwany lentinem lub lentysinem.
Związek ten przyczynia się do regresji i bardziej aktywnego zwalczania guzów. Dzięki temu, że wzmacnia również odporność pomaga on aktywować konkretne komórki białka, które atakują komórki rakowe. Z wstępnych badań klinicznych wynika, że lentinan jest szczególnie skuteczny w przypadku nowotworów układu pokarmowego.

Czy Shiitake wpływają też na poziom cholesterolu?
Zdecydowanie. Dzięki zawartości czynnika aktywnego grzyby Shiitake mogę redukować poziom cholesterolu nawet o 40%.
Wspomniana wcześniej eritadenina obniża wszystkie lipidowe komponenty lipidowe lipoprotein w organizmie człowieka. Dowiedziono, że spożycie 5-6 grzybów Shiitake dziennie spowoduje obniżenie poziomu cholesterolu nawet o 12 % w ciągu zaledwie tygodnia!

Jakich jeszcze właściwości możemy spodziewać się spożywając grzyby Shiitake?
Ponadto w grzybach Shiitake zidentyfikowano bardzo dużo substancji działających antyzakrzepowo, antywirusowo czy aktywizująco na interferon. Shiitake to wspaniały immunoregulator i może być stosowany jako środek zapobiegawczy w profilaktyce chorób wirusowych i przeziębień.
Ponad to:
* zawarty w twardziaku lentinan hamuje namnażanie bardzo groźnego i opornego na antybiotyki gronkowca złocistego,
* wg najnowszych badań Shiitake mogą zapobiegać rozmnażaniu się w komórkach i tkankach wirusa HIV,
* pochodzący z Shiitake związek siarczkowy skutecznie zwalcza grzybicę i inne choroby skórne,
* prawdopodobnie nukleozydy lub pochodne kwasu nukleinowego odpowiedzialne są za właściwości przeciwzakrzepowe przypisywane grzybom Shiitake,
* badania wykazały, ze podawanie lentinianu myszom spowodowało zahamowanie rozwoju cukrzycy typu I

Zastosowanie w farmakologii ekstraktów z grzybów Shiitake.
Obecnie pozyskiwane jest wiele preparatów z ekstraktów z grzybów Shiitake. Jednak większość związków czynnych jest aktualnie na etapie badań klinicznych. Dopuszczone w wielu krajach preparaty (nie dotyczy to na razie Polski) są głównie rejestrowane jako suplementy diety.

lmb-shop.at 
Wyjątkowy jest przypadek lentinanu – licencyjnego preparatu japońskiej firmy Ajinomoto.
Jak wspomniano wyżej, lentinan, stosowany jest w niektórych krajach w terapii nowotworów. Lentinan jest podawany w iniekcjach – raz lub dwukrotnie w tygodniu, najczęściej równocześnie z chemioterapią. Stosowany jest głównie w przypadkach raka przewodu pokarmowego (żołądka, jelita grubego), płuca i piersi.  Inne zastosowania lentinanu (w terapii HIV czy WZW-B) są testowane klinicznie. Zasadniczą wadą lentinanu jest jego stosunkowo wysoka cena. Jest uzasadniona złożoną procedurą izolacji lentinanu i jej niską wydajnością.
Inne ekstrakty pozyskiwane z Shiitake są dostępne jako suplementy diety. Mają postać tabletek powlekanych, kapsułek, koncentratów, sproszkowanych ekstraktów czy syropów. Wiele z nich jest standaryzowanych i przebadanych klinicznie. Ich główny kierunek działania to stymulacja układu odpornościowego, działanie przeciwnowotworowe i chemoprewencyjne. Zalecane są również w chorobach infekcyjnych, nadciśnieniu, hipercholesterolemii i hiperlipidemii, co jest uzasadnione zawartością opisywanych w poprzednim rozdziale związków czynnych.

http://www.healthyme.gr/en/products/
1307-reishi-shitake-maitake-mushroom-extract


Mimo, iż grzyby Shiitake mają bardzo dużo prozdrowotnych właściwości nie należy przesadzać z ich ilością. Nadmierne spożycie może spowodować biegunkę oraz wzdęcia i bóle brzucha. Muszę tutaj tez zaznaczyć, że grzyby te nie są wskazane dla osób mających kamienie w nerkach lub podagrę. 


Brak komentarzy: