poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Wzbogacanie żywności

Jakiś czas temu poruszyłyśmy temat suplementacji. Dzisiaj natomiast chcemy przedstawić kolejną strategie walki z niedoborami składników odżywczych, czyli wzbogacanie żywności. Suplementacja powinna być stosowanie w krótkim okresie czasu, natomiast wzbogacanie jest długofalową metodą, znacznie bezpieczniejszą niż suplementacja.

Wzbogacanie stosuje się w trzech głównych celach:
  • zapobieganie występowaniu chorób na tle niedoborów składników odżywczych
  • wyrównanie strat składników odżywczych, jakie nastąpiły w trakcie przechowywania czy przetwarzania produktów spożywczych
  • a także by zwiększyć atrakcyjność produktu dla konsumenta
Pierwszy typ obejmuje jodowanie soli, fluorkowanie wody czy dodawanie witaminy A i D do margaryn
Drugi typ dotyczy dodawania witaminy C do soków owocowych czy tiaminy i żelaza do mąki pszennej, żytniej. Ostatni natomiast obejmuje dodawanie B-karotenu do margaryn w celu poprawy barwy produktu, czy upodobnienie produktów mlekozastępczych do mleka kobiecego.



Brak komentarzy: