„Właśnie
mam apetyt na czekoladę” to znaczy, że co? Co to faktycznie jest
ten apetyt?
Apetyt
można rozumieć nie tylko jako mechanizm powodujący chęć spożycia
jakiegoś określonego pokarmu, choć w wyżej wymienionym
przykładzie tak właśnie jest. Apetyt to też napęd do jedzenia w
ogóle.
https://www.facebook.com/oblizujepalcepoczekoladzie?v=info
Organizm
sam w sobie posiada instynktowne mechanizmy, służące dostosowaniu
wyboru pożywienia do aktualnych potrzeb pokarmowych. Oczywiście
często jest tak, że sięgamy po produkty nie instynktownie a
raczej zwracamy uwagę na pewne czynniki takie jak cena, reklama,
preferencje smaku.
http://www.crazygallery.info/S.M.A.K..html
Dziś chciałabym Wam jednak udowodnić, że czasem nasze wybory co do produktów i smaków nie są tak w 100% kontrolowane przez nas samych.
Mówię
tutaj o tak zwanych narzędziach sterowania wyborem pokarmu, które
są związane z percepcją bodźców smakowych i zapachowych.
Alliestezja - Dziwnie brzmi? Jest to nic innego jak zmiana odczuwania smakowitości
pokarmów. Wynika z z potrzeby powrotu organizmu do stanu równowagi.
Do stanu równowagi, co to oznacza? Powrotu do momentu, gdy organizm
czuł się i funkcjonował optymalnie. Prościej tłumacząc alliestezję można powiedzieć, że zjawisko to jest przyczyną, gdy te same smaki i zapachy odbieramy jako pozytywne w czasie
głodu, w czasie sytości mogą natomiast stać się nawet niepożądane.
SSS
– kto rozszyfruje ten skrót? Sytość sensorycznie specyficzna!
Jest to postępujące w miarę jedzenia zmniejszanie się
przyjemności jedzenia w następstwie reagowania na smak i zapach
aktualnie spożywanego pokarmu. Jednoczenie następuje wzrost
zainteresowania pokarmem o odmiennym smaku i zapachu.
Z czego wynika
ten mechanizm? Tłumaczy się go, że reakcja neuronów
odpowiedzialna za ocenę bodźców sensorycznych, generowanych przez
żywność zostaje osłabiona. Przypuszczalnie w miarę jedzenia tego
samego pokarmu wyczerpują się zapasy energii w receptorach
reagujących na składniki zawarte w żywności, co w pewien sposób
upośledza przekazywanie informacji do mózgu o smakowitości tego
pokarmu. Jednocześnie zapas energii w receptorach odpowiedzialnych
za odbiór innych bodźców smakowych pozostaje niezmieniona.
Pozytywnym aspektem tego mechanizmu jest spożywanie urozmaiconych posiłków, takich które będąc o odmiennej smakowitości dostarczają różnych składników odżywczych. Warto jednak pamiętać, że taka chęć na produkty o różnej smakowitości może prowadzić do nadkonsumpcji, co w konsekwencji przyczynia sie do nadwagi i otyłości.
Trzecim mechanizmem sterowania wyborem pokarmu są wyuczone reakcje warunkowe. Są niczym innym jak nabytymi preferencjami i awersjami pokarmowymi względem poszczególnych produktów. Dokładniej tłumacząc preferencja jest to emocjonalny stosunek względem pokarmu przez stwierdzenie, że jest on lepszy od innego. Natomiast awersja jest to uczucie niechęci, odrazy względem pokarmu. Takie wyuczone reakcje warunkowe mogliśmy nabyć na przykład w dzieciństwie lub na skutek jakiś niecodziennych przeżyć związanych z danym pokarmem.
W
dzisiejszym poście chciałyśmy pokrótce przedstawić mechanizmy
warunkujące wybór /pokarmu. Jeśli jesteście zainteresowani
rozwinięciem tego tematu, czekamy na pytania :)
2 komentarze:
Myślę, że ciekawym uzupełniemniem tematu będą dodatki do żywnośći, które "sterują naszym wyborem pokarmów". Wydaje się to bardzo powiązane. Chętnie przeczytam na ten temat. Czekam na dłuższe teksty, bardzo interesują mnie tematy przez Was poruszane.
Pozdrawiam
Cieszymy się, że tematy które poruszamy są dla Ciebie interesujące :)
W takim razie już niedługo przygotujemy post, w którym zgłębimy ten temat :)
Pozdrawiamy! :)
Prześlij komentarz