Istnieją trzy główne strategie racjonalizacji żywienia mające
na celu walkę z niedoborami witamin i składników mineralnych oraz pełniące rolę
profilaktyki przed chorobami cywilizacyjnymi występującymi na tle wadliwego
żywienia. Jest to zmiana sposobu
żywienia, wzbogacanie żywności oraz suplementacja.
Dzisiaj chciałabym się jednak
skupić na suplementacji.
Suplementacja to indywidualne uzupełnianie diety składnikami
odżywczymi i innymi substancjami biologicznie aktywnymi działającymi w małych
ilościach. W krajach, w których występują niedobory żywności, jest to bardzo
efektywna metoda w przypadku walki z niedoborami witaminy A, żelaza i jodu.
Natomiast w krajach rozwiniętych np. w Polsce , konsumenci często wybierają
suplementy by ‘poprawić’ swój sposób żywienia.
źródło: treningkettlebell.pl |
Jednak co tak naprawdę kryje się w suplementach?
Oprócz witamin, składników mineralnych, aminokwasów czy
kwasów tłuszczowych, w skład mogą wchodzić także substancje wykazujące inny
efekt fizjologiczny. Mogą być to
substancje pozyskiwane z roślin, ich części, alg, porostów, grzybów, produktów
pochodzenia zwierzęcego a także z roślin leczniczych.
Suplementy możemy podzielić na jednoskładnikowe i wieloskładnikowe.
Najczęściej jako preparat jednoskładnikowy oferowane są
suplementy zawierające witaminę C, magnez, selen i chrom. Natomiast większość
suplementów to preparaty wieloskładnikowe.
Dzisiaj natomiast chciałabym się skupić na zagrożeniach jakie wynikają ze stosowania suplementów.
Bardzo często sięgamy po suplementy z własnej inicjatywy,
bez uzyskania wcześniejszych zaleceń np. od lekarza. Chcemy w ten sposób zwalczyć możliwe
niedobory i poprawić swój sposób odżywiania. Co najciekawsze suplementacje
bardzo często wybierają osoby, których sposób żywienia jest prawidłowy.
Właściwy sposób odżywiania, ponadto stosowanie produktów
wzbogaconych i suplementów może doprowadzić do przyjmowania nadmiernych ilości
witamin czy składników mineralnych. Największe ryzyko nadmiernego spożycia
występuję przy stosowaniu suplementów zawierających witaminę A i beta-karoten,
wapń, miedź, fluor, jod, żelazo, mangan i cynk.
Na pierwszy raz wystarczy tyle informacji :) niedługo pojawi się następny post dotyczący suplementacji i wzbogacania żywności :)
Jakie zagrożenia wynikają z przyjmowania nadmiernych ilości
suplementów?
Nadmierna suplementacja B-karotenem ( także razem z witaminą
A) może w przypadku palaczy i osób narażonych na azbest zwiększyć ryzyko
wystąpienia nowotworów płuc. Z kolei same suplementy witaminy A mogą podnieść
poziom trójglicerydów we krwi.
Zagrożenie jednak nie jest tylko związane z przyjmowaniem zbyt dużych dawek witamin i
składników mineralnych.
Interakcje pomiędzy składnikami pokarmu, w tym suplementami
a lekami może prowadzić do niepożądanych skutków zdrowotnych.
Na pierwszy raz wystarczy tyle informacji :) niedługo pojawi się następny post dotyczący suplementacji i wzbogacania żywności :)
źródło: edukacja.warszawa.pl |
1 komentarz:
Nominowałam Was do nagrody Liebster Blog! :) pozdrawiam i zapraszam do siebie po pytania :)
Prześlij komentarz