W ostatnim czasie dość często moim
drugim śniadaniem są czerwone grejpfruty. I jak się okazuje właśnie ten rodzaj
najlepiej wpływa na zdrowie naszego organizmu.
Zawartość witaminy C w grejpfrutach
jest dosyć duża, gdyż zjedzenie jednego owocu, pokrywa dzienne zapotrzebowanie
organizmu.
W grejpfrutach znajdziemy również
witaminy E, PP, kwas foliowy i inne z gr B. Zawierają one także wiele aktywnych
substancji, które korzystnie oddziałują na nasz organizm: flawonoidy, pektyny i
błonnik, kwasy organiczne czy związki mineralne tj. wapń, potas, żelazo,
magnez, fosfor, cynk, fluor i mangan.
Grejpfruty wykazują
wielokierunkowe działanie:
- Przeciwnowotworowe – ich korzystne działanie zaobserwowano przy nowotworach trzustki, żołądka, jelita, prostaty, pęcherza czy szyjki macicy;
- Obniżają ilość cholesterolu we krwi i wpływają na pracę serca - zawarte w grejpfrutach substancje przyczyniają się do obniżenia poziomu frakcji LDL cholesterolu (złego) i częściowo wypłukują już istniejące w naczyniach krwionośnych złogi, przez co korzystnie wpływają na serce i cały układ krążenia;
- Zmniejszają poziom glukozy we krwi – sprzyjają większemu wydzielaniu insuliny z trzustki, przez co zmniejsza się poziom glukozy we krwi. Grejpfruty wykazują niski indeks glikemiczny. Po zjedzeniu poziom cukru we krwi podnosi się, a potem wolno opada, ponieważ spowolniony zostaje proces przyswajania substancji odżywczych z pokarmów. Dzięki temu dłużej pozostajemy syci i nie grożą nam napady głodu;
- Przyspieszają przemianę materii - dzięki enzymom spalającym tłuszcz, świetnie radzą sobie z usuwaniem nagromadzonej, niechcianej tkanki i blokują wnikanie do komórek nowych zapasów. Kaloryczność grejpfrutów jest bardzo niska i wynosi tylko 36 kcal w 100 g, więc właściwie można je jeść bez ograniczeń, jednak należy pamiętać, aby to nie był nasz jedyny składnik całodziennego menu!!!
- Przeciwzapalne – wykazują silne właściwości antybakteryjne, są skuteczne np. przy trądziku, poprawiają gojenie oraz rozjaśniają przebarwienia. Sokiem grejpfrutowym można także walczyć z płytką nazębną czy zapaleniem dziąseł. Ich działanie przeciwzapalne i antywirusowe przydaje się przy przeziębieniu czy gorączce.
1 komentarz:
Zdecydowanie! Grejpfruty są pyszne! My najbardziej lubimy przepołowić je na połówki posypać cukrem i palnikiem zrobić grejpfrutowe brulee :) Pycha!
Prześlij komentarz