Cukier
biały to najczęstszy środek słodzący stosowany w przemyśle
spożywczym. Słodzimy nim większość napoi, wykorzystujemy go do
pieczenia, jak również dodajemy cukier do większości dań „do
smaku”.
Czym
zastąpić sobie cukier? Przedstawiam Wam kilka alternatyw. Zaznaczam
jednak, że wszelkie zastępniki cukru wcale nie oznaczają mniejszej
kaloryczności czy działania prozdrowotnego.
CUKIER
BIAŁY – jest to cukier pozyskiwany z buraków cukrowych. W 99%
składa się z sacharozy, jego kaloryczność wynosi około 405kcal
100g.
CUKIER
BRĄZOWY (TRZCINOWY) – jest to nierafinowany cukier otrzymywany z
trzciny cukrowej. Podobnie jak cukier biały w 99% składa się z
sacharozy, jego kaloryczność jest również podobna do cukru
białego (około 400kcal w 100g). Cukier brązowy wg powszechnego
uznania wcale nie jest zdrowszy od cukru białego. Spożywany w
nadmiarze podobnie jak cukier biały przyczynia się do rozwoju
nadwagi.
SYROP
KLONOWY – jest to pozostałość po odparowaniu wody z soku
klonowego, jest w nim około 67% cukru i ma znacznie niższą
kaloryczność w stosunku do cukru białego (100g – 260kcal). Poza
cukrami występują w nim również witaminy z grupy B, oraz
składniki mineralne, kwasy organiczne oraz aminokwasy.
SYROP
Z AGAWY – powstaje przez zagęszczenie soku z agawy. W jego skład
wchodzi głównie fruktoza, która wpływa na niższy indeks
glikemiczny oraz większą intensywność słodyczy gotowego
produktu. Syrop z agawy w 100g posiada 310kcal.
MIÓD
– jest naturalnym słodkim produktem spożywczym powstającym z
nektaru kwiatowego lub spadzi. W składzie miodu występuje fruktoza
w 39%, glukoza (30%) oraz śladowa ilość sacharozy. Poza cukrami
zawiera pewne ilości aminokwasów, kwasów organicznych, białka,
enzymów, hormonów oraz witamin. Ponadto wykazuje właściwości
prozdrowotne jednak tylko w temperaturze do 40stopni C. jego
kaloryczność wynosi 320kcal w 100g.
MELASA
– jest to ciemnobrązowa lepka ciecz, powstająca jako produkt
uboczny podczas produkcji cukru białego. Ma charakterystyczny
karmelowy smak z lekkim gorzkawym posmakiem. W swym składzie posiada
50% cukru oraz pewne ilości składników mineralnych takich jak
żelaza czy cukru. W 100g znajduje się 290kcal.
KSYLITOL
– jest to substancja pozyskiwana z drzewa brzozy. Jego słodycz
porównywana jest do cukru, a kaloryczność jest o 40% niższa
(240kcal/100g). Ksylitol ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu
pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i może być
spożywany przez diabetyków. Warto jednak zaznaczyć, że zbyt duże
spożycie może wywoływać efekt przeczyszczający.
STEWIA
– jest to roślina, która zawiera w swym składzie związki
(stewiozydy), które odznaczają się 100-300-krotnie wyższą
słodyczą niż cukier. Jej kaloryczność przy stężeniach dających
wrażenie słodyczy jest niemal zerowa. Dodatkowym pozytywem stewii
jest fakt, że jest odporna na działanie temperatury. Dodam jeszcze,
że wyniki badań wskazują na to, iż stewiozydy obniżają
ciśnienie krwi i poziom glikozy, co może być niewskazane przy
hipoglikemii i hipotensji.
ASPARTAM
oraz ACESUFFAM są sztucznymi środkami słodzącymi, wykazującymi
200 razy większą słodycz od cukru, ale o tych słodzikach powstał
już osobny post, do którego Was odsyłamy tu
Należy
jednak zaznaczyć, że większość środków słodzących w tym
cukier biały spożywanych w nadmiernej ilości może powodować wzrost kaloryczności diety, a co się z tym wiążę do rozwoju
nadwagi i otyłości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz