środa, 29 maja 2013

Skorupki jaj

Skorupki od jaj powszechnie traktuje się jako odpad, ale czy na pewno nim są?



Otóż nie! Skorupki jaj możemy wykorzystać, jako suplement diety. Są one jednym z najlepszych źródeł wapnia, którego przyswajalność sięga nawet ok. 90 %.
Odpowiednie przygotowanie skorupek jaj, pozwala nam stosować je w formie proszku do różnych potraw.

A w jaki sposób uzyskać taki proszek?
Jest to bardzo proste i nie zabiera zbyt wiele czasu:
skorupki należy najpierw gotować przez ok. 5 min, następnie osuszyć, rozdrobnić i zmielić.

Spróbujecie w taki sposób wykorzystać pozostałości po jaju?

1 komentarz:

Mazia0321 pisze...

He he znam tą metodę i stosowałam przy pierwszej ciąży żeby mi zęby nie poszły :) Jadłam ten proszek ze zmielonym siemieniem lnianym z cukrem i smakowało cudnie.Polecam