Pamiętacie post o jogurcie „light”, który w swoim składzie
zawiera aspartam i acesulfam?
Dziś do tego wracam- Aspartam i Acesulfam
Warto jednak znać krótka charakterystykę aspartamu i acesulfamu
zanim sięgniemy po produkty zawierające je w swym składzie.
Aspartam- sztuczny środek słodzący- jest około 200 razy słodszy
od sacharozy. Po pierwsze osoby chore na fenyloketonurię powinny uważać na obecność
aspartamu w produktach light. A pozostali? Aspartam w określonych warunkach
może ulec przemianom do związków szkodliwych dla zdrowia człowieka. Poza tym zbyt
duże ilości aspartamu w naszym organizmie mogą powodować migrenę, zaburzenia
równowagi czy mdłości i ból brzucha. Wiele organizacji ciągle prowadzi jednak
badania czy aspartam jest bezpośrednia przyczyną tych dolegliwości. Póki co zaleca się spożywanie tego słodzika w ilości mniejszych niż 40 mg na kilogram
masy ciała na dzień.
Acesulfam K- ten środek słodzący również jest około 200 razy
słodszy od sacharozy. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne zaliczyło ten
środek do substancji bezpiecznych dla zdrowia m.in. przez fakt, że nie kumuluje
się w organizmie oraz jest praktycznie całkowicie wydalany z przewodu pokarmowego.
Przy wyborze produktu light- zwykły decydujemy się tak naprawdę na to czy dostarczamy do naszego organizmu słodzik czy cukier. Decyzja należy do nas!
Przy wyborze produktu light- zwykły decydujemy się tak naprawdę na to czy dostarczamy do naszego organizmu słodzik czy cukier. Decyzja należy do nas!
Post z cyklu "warto wiedzieć co jemy" :) Chcecie więcej takich?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz